#recomandaredecarte · Chestii livrești

#recomandaredecarte: Femeia inventată de Camille Laurens

unblogdeidei (11)

,,Vă numiți Claire, sunteți profesoară, aveți patruzeci și opt de ani și ați divorțat de curând. Pentru a vă urmări iubitul, pe Jo, vă creați un profil fals de facebook și deveniți o brunetă singură, de douăzeci și patru de ani.”

Când am citit pentru prima dată descrierea cărții Femeia inventată de Camille Laurens, m-am confruntat cu o contradicție: pe de-o parte, eram curioasă să aflu what’s next. Pe de altă parte, eram convinsă că nu voi întâlni acea poveste care să mă dea pe spate. Dar, luând în calcul că titlurile din colecția Babel nu m-am dezamăgit niciodată, am zis că trebuie să-i dau o șansă.

Stilul cărții te prinde foarte repede în poveste. Acum ești în metrou, citind, și peste câteva minute te vezi transportat în mintea lui Claire Antunes și, cu toate că niciuna dintre acțiunile personajului principal nu ți se par logice sau ușor de simpatizat, ajungi să empatizezi mai mult decât te așteptai.

Femeia inventată e un roman care te înghite cu totul. Aparent simplă, acțiunea stă la granița dintre realitate și ficțiune, minciună și adevăr, sănătate mintală și delir.

Unde se situează granița dintre iubire și ficțiune? Cât din omul pe care credem că îl iubim este în totalitate real?

Iubirea înseamnă a trăi în imaginația cuiva. Știți vreo definiție mai bună? Da, o ficțiune. Și atunci? A fi iubită înseamnă a deveni o eroină. Dragostea este un roman pe care-l scrie cineva despre tine. Și reciproc. Trebuie să fie reciproc, altfel devine un iad. Or, noi ne iubeam, ne iubeam cu adevărat. 

Un roman-confesiune despre o dragoste bolnavă. Dar cine suntem noi să judecăm unde se termină realitatea și unde începe ficțiunea într-o iubire?

Advertisements

Spune-ți părerea

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s